Boter, welke en waarom

Gepubliceerd op 12 oktober 2018 om 13:09

Heel veel mensen eten geen boter op brood, maar het is wel verstandig om dit te doen. Maar waarom moeten we dan boter eten ?

Boter bevat een aantal belangrijke vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke goed zijn voor de aanmaak van je huid, een goede werking van je ogen, voor de groei, voor de weerstand, voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam.

Vooral vitamine A en D krijgen we moeilijk voldoende binnen wanneer we geen boter op ons brood smeren.

Vind je boter niet lekker of eet je om andere redenen geen boter, dan is het dus moeilijk om de juiste hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen. Ook wanneer je bakt met olie, bevat dit geen vitamine A en D. Aan bak en braad boter is dit vaak wel weer toegevoegd.

 

Dan is er ook nog de eeuwige 'discussie' of je roomboter moet nemen of halvarine.

Roomboter is een natuurlijk product. Dat wil zeggen dat er geen chemische processen hebben plaatsgevonden. Dat is absoluut een gezondheidsvoordeel van roomboter. In roomboter zitten minder vitamine A en D dan in halvarine. Daarnaast bevat roomboter veel meer verzadigd vet dan halvarine (Bv; 6 boterhammen met halvarine bevat 3,5 gr verzadigd vet, 6 boterhammen met roomboter bevat 16 gr verzadigd vet.). Onze voeding mag voor 20-35% bestaan uit vetten. Daarvan mag 10% verzadigd vet zijn. Behalve in boter komt verzadigd vet ook voor in volle zuivel, vet vlees, eieren, kaas en room en uiteraard in koek, gebak en snacks. We komen daarom al snel boven die 10% uit.

 

Mijn mening is en blijft daarom; neem halvarine voor op brood, maar wissel gerust een keer af met roomboter wanneer je dit lekker vindt. Geniet dan op zondag van een heerlijk broodje met roomboter.