Zoetstoffen en andere E-nummers

Gepubliceerd op 1 februari 2018 om 14:11

Onlangs las ik een artikel over zoetstoffen en e-nummers. Zeer interessant, zeker omdat in dat artikel precies stond beschreven zoals ik er over denk. In mijn praktijk krijg ik van elke klant wel de vraag 'hoe zit dat met e-nummers?'

De ene wil er helemaal niets van weten terwijl de ander er niet echt op let. Mijn mening is dat het geen kwaad kan om producten met e-nummers te nemen. E-nummers zijn zonder enige twijfel de meest onderzochte en meest veilige componenten in ons voedsel. Een stof krijgt niet zomaar een e-nummer toebedeeld. Daar gaat jarenlang onderzoek aan vooraf. En is er iets waardoor de veiligheid van de stof in twijfel wordt gebracht, dan wordt het weer opnieuw onderzocht door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Een zoetstof die met een E-nummer wordt aangeduid, hoef je dus niet argwanend te beschouwen. Want dat E-nummer geeft in feite alleen maar aan dat de zoetstof – wetenschappelijk bewezen – veilig is. Het maakt daarbij niet uit of een zoetstof een natuurlijke oorsprong heeft of niet. “Alle zoetstoffen worden onderworpen aan dezelfde Europese evaluatieprocedures voor veiligheid voordat ze op de markt komen.

Het voordeel van zoetstoffen is dat het weinig tot geen calorieën bevatten. Voor mensen met overgewicht dus ideaal. Een ander voordeel is dat het de bloedsuikerspiegel niet beïnvloed zoals suiker wel doet.

 

Wil je dus afvallen of op je gewicht letten, dan kan het helemaal geen kwaad om bv. cola light te drinken ipv gewone cola. Je bespaart er enorm veel kilocalorieën mee. Producten met zoetstoffen staan niet in de schijf van vijf dus het is natuurlijk wel belangrijk dat we er niet té veel van nemen. Eet je in de basis gezond en kook je zo min mogelijk met pakjes, zakjes, potjes en blikjes dan kan het consumeren van de e-nummers geen kwaad.

 

Het artikel dat ik las had nog een mooie vergelijking:

Pak er de volgende keer dat iemand begint over het gevaar der e-nummers eens een banaan bij. Die staat letterlijk bol van de e-nummers namelijk! Hij herbergt kaliumsulfaat (E515), ascorbinezuur (E300) en pectine (E440), maar ook de kleurstoffen riboflavine (E101) en beĢ€tacaroteen (E160a) en smaakstoffen zoals ethanol (E1510)

(bron; kenniscentrum zoetstoffen)